Deň stromov

Deň stromov je celosvetovým sviatkom, ale pre rôzne klimatické podmienky, má v rôznych kútoch zeme iný dátum. Myšlienka „Dňa stromov“, je z hlavy novinára J. Sterling Mortona, ktorý 4. januára 1872 navrhol zorganizovať „Deň stromov“, do ktorého sa mohol zapojiť každý, kto mal chuť vysadiť stromčeky vo svojom okolí. Odhaduje sa, že v rámci tejto akcie bolo vysadených v štáte Nebraska viac ako 1 milión stromov. Postupne sa táto myšlienka rozšírila do celého sveta a v stredoeurópskych krajinách za deň stromov vybrali 20. október.

Celosvetový rekord v sadení stromov drží momentálne India, kde minulý rok za jeden deň zasadili 50 miliónov stromov. Na Slovensku je rekord 7000 stromčekov za jeden deň pri obci Malužiná.

Okrem sadenia stromčekov je v našich končinách tento čas vhodný aj na “uspávanie ježkov”, vešanie kŕmidiel pre vtáky, čistenie vtáčích búdok a stavbu hotelov pre včely, motýle a čmeliaky.

Ku „Dňu stromov“ sa môžete zapojiť aj v Budmericiach. Zasaďte si stromček, alebo zmajstrujte domček a ak nemáte záhradu, tak si môžete skrášliť okolie bytovky.