Požiar na skládke nebezpečného odpadu

Asi o 20:00 vo štvrtok 12. júna hlásili hasičom požiar na skládke nebezpečného odpadu v Budmericiach. V Budmericiach bolo cítiť štipľavý dym, ktorý sa valil smerom na obce Vištuk, Báhoň  a Jablonec. Cesta od Trnavy bola uzatvorená.
Na mieste boli hasiči z Bratislavy, Pezinka a Senca, hasičský útvar Istrochemu a dobrovoľníci z Častej, Modry, Dolian a Budmeríc.
Po 22. hodine dostali oheň pod kontrolu  pokračovali v hasení lokálnych ohnísk. Okolo pol druhej v noci bol požiar uhasený.

„Pracovníci civilnej ochrany urobili merania ovzdušia v okolitých obciach, no žiadne nebezpečné látky nezistili,“ povedal pre Pravdu minister vnútra Robert Kaliňák.
Niekomu sa z takto formulovanej vety môže zdať, že skládka nebezpečného odpadu v Budmericiach je taká bezpečná, že ani dym z horiaceho odpadu nie je nebezpečný. Pri spaľovaní plastov nevznikajú zdraviu prospešné látky a doma by ste plasty spaľovať nemali. Meranie pracovníkov civilnej ochrany prebiehalo až od 23:00, keď už bolo vďaka skvelému zásahu hasičov po najväčšom požiari a namerali sa aj látky klasifikované, ako dráždivé a škodlivé. Viac si môžete prečítať v protokole o analýze ovzdušia po požiari.

Pri vyšetrovaní príčiny vzniku požiaru predbežne vylúčili cudzie zavinenie. Ak išlo o samovznietenie z dôvodu zopár horúcich dní a na skládke sa dodržuje všetko čo zákon káže, zostáva občanom okolitých obcí len dúfať, že v budúcnosti už horúce dni nebudú, alebo dúfať, že kompetentní sprísnia zákony a predpisy.

Na hydroizoláciu sa na skládke v Budmericiach používa hrubá fólia, či vydržala požiar a jeho hasenie pravdepodobne ukáže čas.