Piesková jama Budmerice

Obecná studňa s "Holčekovým mlynom" v pozadíMedzi potokmiMost cez Štefanovský potok

Zaujímavá lokalita v Budmerickom chotári je piesková jama. Leží severovýchodne od dediny. Dostanete sa k nej napríklad poza miestne roľnícke družstvo, alebo od “Holčekovho mlyna” okolo obecnej studne, uličkou k potoku. Cestou musíte prejsť dva mosty. Prvý most, je cez potok Gidru a je pevný, ten druhý, cez Štefanovský potok, má svoje najlepšie časy už za sebou a nie je práve v najlepšej kondícii. Možno práve preto za mostom nepokračuje cesta, ale len chodník.

 

Líščia noraLíščia stopaDiery od včiel

Pri ťažbe piesku boli v tejto lokalite objavené stopy stredovekého osídlenia. V súčasnosti si v pieskovej jame našli domov líšky. Podľa čerstvých stôp je isté, že nory vyhĺbené v piesku sú obývané a v bývalej pieskovej bani si líšky dávajú dobrú noc. Okrem líšok majú v pieskových dierach svoj domov aj divé včely. V okolí možno pozorovať srnky, zajace, bažanty a veľký počet zástupcov z vtáčej ríše.

 

Piesková jama 1Piesková jama 2Piesková jama 3Piesková jama 4Piesková jama 5Piesková jama 6

V pieskovej jame je aj sporadicky využívaná motocrossová dráha. Ak nemáte motorového tátoša, môžete to skúsiť aj na bicykli, ale niektoré úseky trate sú pre bicykel asi nezvládnuteľné. Ak máte menšie deti, tak sa určite slušne unavia už len keď dráhu absolvujú pešo. Pre deti by toto miesto mohlo byť zaujímavé aj v zime  na boboch, alebo lopatách. Chcelo by to však lokalitu a jej okolie trošku vyčistiť. Hlavne smerom k miestnemu roľníckemu družstvu, kde sa rozrastá nevábna skládka odpadu.

Skládka 03Skládka 02Skládka 01