MRCHOVISKO

Približne v 60 rokoch vyčíňal mor ošípaných a v Budmerickom chotári bolo vybudované mrchovisko pre okolité dediny. Je v lokalite, ktorú okrem poľovníkov a pytliakov vyhľadávajú hlavne hubári. Donedávna boli tieto asi 5 metrov hlboké jamy plné vody ešte oplotené a ako tak zabezpečené. Obec sa snaží s touto environmentálnou záťažou vysporiadať už dávnejšie a nedávno sa do toho niekto pustil po svojom. Oplotenie a všetko železné zmizlo. Mrchovisko sa tak premenilo na nebezpečnú pascu pre divú zver.
Staré mrchoviská sú potenciálnymi ohniskami sneti slezinnej – antraxu ako u ľudí tak aj u zvierat.  Pár rokov dozadu sa ministerstvo pôdohospodárstva snažilo tieto staré mrchoviská zmapovať, aby sa predišlo nákaze.
Antrax je závažné ochorenie postihujúce takmer všetky druhy teplokrvných živočíchov vrátane človeka. U ľudí sa vyskytujú tri formy ochorenia v závislosti od miesta vstupu patogénu do organizmu. Najčastejšia je kožná forma s charakteristickým čiernym vredom a opuchom. Po konzumácii infikovanej potravy sa vyskytuje črevná forma s prejavmi silnej krvavej hnačky, kŕčovitých bolestí a opuchu brucha. Najnebezpečnejšou z hľadiska úmrtnosti je pľúcna forma, pri ktorej postihnutý človek vdýchne spóry baktérie Bacillus anthracis, ktorá spôsobuje ochorenie. To sa prejavuje nevoľnosťou, únavou a kašľom, po miernom zlepšení sa dostavuje pokles telesnej teploty, zlyhávanie dýchania a šok.
Ministerstvo životného prostredia vypísalo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok, ktorý môže obci veľmi pomôcť. Cieľom výzvy je príprava podkladov pre sanáciu environmentálnych záťaží.
Dátum uzavretia výzvy: 23. 03. 2015