Agátový svet

Okrem kvetov sú všetky časti agáta dosť jedovaté. Väčšinu roka je preto tento strom nezaujímavý a považovaný za náletovú drevinu. Ale keď kvitne, tešia sa najme včelári a ľudia, ktorým sa nelení nasušiť kvety na čaj, alebo pripraviť domáci sirup. Agát sa vyskytuje hlavne popri cestách a poľných cestách. Ak nechcete zbierať zaprášené kvety, treba ísť kúsok ďalej od obce a zbierať kvety popri bývalých cestách, ktoré dnes pripomínajú výmole.

Dobrá lokalita je medzi Budmericami, Borovou a Štefanovou. Ak vyrazíte od Holčekovho mlyna, prejdete cez Gidru a Štefanovský potok, dostanete sa na lokalitu, kde žili ľudia už od eneolitu. Pár rokov dozadu boli úvahy lokalitu upraviť, základy zničeného kostolíka odhaliť verejnosti a uvažovalo sa dokonca o pamiatkovej zóne. Desaťročia je tu ale iba zaburinená piesková jama a čierna skládka.

Čierna skládka je stále aktívna. Ak pôjete okolo môžete vidieť ako ľudia na autách s prívesným vozíkom skládku zveľaďujú.

Od pieskovej jamy ďalej po poľnej, neodbočiť k družstvu, ale hore smer Borová, až po odbočku na Štefanovú. Z tejto poľnej cesty už smerom napravo vidno krásne agáty.

Recept na sirup:

Nádobu naplniť do polovice agátovým kvetom a doliať vodou. Nechať deň odstáť. Precediť. Pridať cukor cca 1 kg na 2 l a kyselinu citrónovú podľa chuti.